Испечати

Чоколадна торта ,,Моја Фантазија,,

Чоколадна торта ,,Моја Фантазија,,

Состојки

  • Кора (за 5 кори)
  • 15 Јајца
  • 30лаж. Брашно
  • 30лаж. Шеќер
  • 1л. Млеко
  • 500мл. Зејтин
  • 10лаж. Мелени ореви
  • 10лаж. Какао
  • Прв Фил
  • 100мл Вода
  • 2 Чоколада за готвење
  • 4лажици Какао
  • 300 гр. Шеќер
  • 125 гр. Млеко
  • 1 пакетче Шлаг крем
  • Втор Фил
  • 125 гр. Маргарин
  • 200 гр. Бисквити
  • 100 гр. Орео колачи
  • 200 мл. Млеко
  • 200 гр. Шеќер во прав
  • Фил за премачкување на цела торта
  • 200 гр. Маскарпоне
  • 4лажици Еурокрем црн
  • Декорација Мали чоколадна, бурек, чоколадото филипс, и сирачиња полнети

Подготовка

1. Во сад за матење скршете 3 јајца, изматете со миксер и додадете 6 лажици шеќер. Убаво изматете ја смесата.

2. Откако ке се добие убава смеса додадете 100мл. зејтин и 200мл. млеко. Продолжете да матите и додадете 6 лажици брашно, 2 лажици какао, 2 лажици мелени ореви и едно пакетче прашак за печиво. Сето тоа убаво измешајте и го истурете го во округло тавче, обложено со хартија за печење. Така спремно ставете го да се пече во претходно загреана рерна на 200°, 20минути. Ова го повторувам 5 пати за 5 кори. Вие доколку имате подлабоко тавче можете и на два пати.

Првиот фил:

1. Во сад на оган ставeте вода, шеќер, чоколадо и какао. Тоа сето да се растопи и соедини. Откако ке почне да врие, постепено мешајте 10-15 минути да се добие густа смеса. Оставете да се излади.

2. Во сад за матење ставете 125мл. млеко и прашок за шлаг крем. Откако ќе го изматите убаво кремот додадете го изладениот чоколаден крем и матете да се соедини.

Втор фил:

1. Прво измелете бисквити и орео колачи.

2. Во сад за матење, изматете пенесто, маргарин и прав шеќер. Потоа додадете ги мелените бисквити и орео колачите. Измешајте го сето ова убаво и на крај додадете го млекото.

Фил за премачкување на цела торта:

1. Во сад ставете маскарпоне и еуро крем и мешајте. Спремно е за премачкување на тортата.
Постапката оди:  Кора-прв фил-кора-втор фил-кора-прв фил-кора-втор фил-кора и филот за премачкување на тортата и декорирање по желба.

Оваа торта ја правев по повод роденденот на мојот сопруг.

На здравје и добат апетит.