Испечати

Бурек со свежи шампињони (посно)

Бурек со свежи шампињони (посно)

Состојки

  • 300гр. готови кори за баклава
  • За полнење
  • 400гр. свежи шампињони
  • по потреба масло и сол
  • Смеса за попрскување на корите
  • 120мл. газирана вода
  • 60мл. масло
  • 1 лажиче пециво

Подготовка

Во време на пости сме, па може мојава идеја ќе ви се допадне.
Јас уживав додека јадев.
Пробајте.

Во тава на оган ставете многу малку масло и додајте ги шампињоните исечени на листови.
Пржете додека ја испуштат водата, а потоа посолете.
Тргнете ги од оган и со нож ситно исецкајте ги.

Во капал (бр.24) ставете 3 кори така што краевите ќе бидат надвор од калапот.
Попрскајте ги со смесата од газирана вода, пециво и масло.
Потоа нанесете уште 3 кори кои ќе ги згужвате нежно со раце.
Попрскате ги со смесата и нанесете од печурките.
Повторете ја постапката додека ви се потрошат корите,
Преклопете ги каевите од корите и убаво затворете го бурекот.
Попрскајте од смесата.

Печете на 180 степени додека убаво зарумени.
Јас печев од прилика 35 минути, но зависи од рерната.