Мека солена кростата
Состојки
- 3 јајца
- 100 мл млеко
- 100 мл масло
- 180 гр брашно
- 1 пакетче прашок за печење
- 1 рамно лажиче сол
- Фил
- 250 гр крем сирење
- 1 домат или неколку шери доматчиња
- 4 парчиња моцарела
- мал грст валеријана или босилек
- 1/2 лажиче италијански зачин
Подготовка
1. Изматете ги густо јајцата. Намалете ја брзината на миксерот и постепено додавајте ги течните состојки, па пецивото и брашното измешано со солта.
2. Намастете калап за кростата и набрашнете го, па истурете ја смесата во него. Печете 20-30 мин на 160 С.
3. Извадете ја печената кростата од калапот на решетка кога малку ќе подолади и оставете ја да излади убаво.
4. Потоа премачкајте ја со крем сирењето и врз него наредете доматчиња, листови валеријана или босилек, моцарела и по некое маслинче. Поросете одозгора со италијански зачин и малку сол врз доматите.