Палачинки со злато, нов гастро хит
Состојки
- 2 јајце
- 150мл млеко
- 250мл кисела вода
- 1 лажица масло
- 2 лажици какао
- брашно по потреба
- Дополнително нутела и растопено чоколадо
Подготовка
Овие палачинки се нов гастро хит во Загреб. Интересно е што се служат со јадливи парчиња злато и поради тоа се посебно екстравагантни. Во домашни услови, златото го доловив со чоколадни ливчиња, премачкани со златна прашина и тоа да биде јадливо.
Подготовка:
1. Во еден сад ги соединуваме јајцата, маслото, просеaното какао, киселата вода и млекото. Соединуваме внимателно со жица, па додаваме брашно.
2. Смесата ја оставаме да отстои 15 минути, а потоа на стандарден начин пржиме палачинки.
Ги полниме со нутела, ги преклопуваме, ги декорираме со растопено чоколадо и златни чоко ливчиња.