Испечати

Милиброд со чоколаден крем

Милиброд со чоколаден крем

Состојки

  • 500мл. млеко
  • 3 јајца
  • 200мл. масло
  • 1 свеж квасец
  • 1кора од лимон
  • 1 ванила
  • малку цимет и крем за фил
  • 1-1200кг. брашно
  • 1лажичка пециво

Подготовка

1. Тестото се размесува и се остава да нарасне околу 20 минути.

2. Готовото тесто се дели на 4 дела и од секој дел се расукува кора со дебелина од половина сантиметар. Потоа, се филува со џемот од сливи, а по желба може да се искомбинира и со некој друг вкус. Особено е одличен вкусот на милибродот со мармаладот од смокви.

3. Од секоја кора се прави ролат или плетенка и се ставаат во плех премачкан со маргарин. Секој ролат се премачкува со жолчка од јајце и се посипува со сусам или со сецкани лешници или бадеми.

4. Ролатите повторно се оставаат да нараснат околу 20 минути, а потоа се печат во претходно загреана рерна околу 30 минути.

На здравје!