Фатаер
Состојки
- 200гр брашно
- 60гр кисела павлака
- 2лажици маслиново масло
- 3 лажици млеко
- 1лажиче сув квасец
- 1/4лажиче шеќер
- 1/4лажиче сол
- Фил-4 лажици фета сирење,1 лажица масло
- чурек за посипување
Подготовка
Од сите наведени состојки се замесува мазно тесто.
Се покрива и се остава на страна 15 минути.
Потоа тестото се дели на 15 топчиња.
Секое топче се расукува во мало кориче.
Во средината се става фил од фета сирење и масло.
Се завиткува како триаголниче.
Се редат во плех.
Со четка танко се премачкуваат со млеко и се наросува чурек.
Се печат околу 15 минути.
Се сервираат топли.