Цезар салата
Состојки
- 1 свежа салата
- 2 пилешки бели меса
- 4 парчиња тост леб
- 2 домати
- 1 краставица
- 2 варени јајца
- 40 гр. пармезан
- по вкус сол, маслиново масло, оцет балсамико
- За прелив
- 1 кафено лажиче сенф
- 4 супени лажици мајонез
- 2 чешниња ситно сецкани или поминати низ алатка лукче
- 100 мл. јогурт
- малку маслиново масло и лимонов сок
Подготовка
Мојата омилена салата-оброк.
1. Месото се пече на скара, грил тава или краен случај се пржи. Се остава да излади.
2. Лепчето се сече на коцки, попрскува со маслиново масло и сол и се пече на тефлонска тава.
За преливот:
1. Се мешаат сенф, мајонез, јогурт. Се додава лукчето сецкано, малку масло и лимонов сок.
2. Во чинија се става дробена зелена салата, се попрскува со маслиново, балсамико и сол, па месото сечено на ленти, крутоните, прелив и пармезан. Ова како основа, а се збогатува со варено јајце, краставица и домат.
На здравје !