Испечати

Похована палента

Похована палента

Состојки

  • 900 мл вода
  • 200 гр инстант палента
  • 1 лажиче сол
  • 25 гр путер
  • 200 гр сирење (млад кромид, сувомеснато - што сакате)
  • За поховање
  • 1 шолја брашно
  • 3 јајца (или 2 поголеми)

Подготовка

1. Палентата се вари на вообичаен начин, спрема упатството со една лажичка сол.

2. На крај се додава путер и убаво се меша да се соедини. Па, се додава издробено сирење или плус од предложените додатоци.
3. Се истура во намрсен калап до висина од еден прст отпрлика и се остава преку ноќ во фрижидер.

4. Следниот ден се вади од калапот на рамна даска и се сечи во посакуваните форми и големини.

5. Секое парче се валка во брашно, па во разматените јајца со малку сол и повторно во брашно.

6. Се пржат на умерена температура додека заруменат.