Плетенки со два фила
Состојки
- 600 гр брашно
- 250 мл млака вода
- 20 гр свеж квасец
- 100 мл масло
- пола лажиче шеќер
- 1 лажиче сол
- 1 Фил
- 250 гр сирење
- 1 јајце
- 2 Фил
- 1 лажица кечап
- 1 лажица мајонез
- рендана салама
- Премаз
- 1 јајце
- 150 гр маргарин
Подготовка
1. Прво се става во мал сад млака вода со малку брашно, квасец и шеќер за да се активира квасецот. Кога ќе надојде се замесува тесто и се остава да стаса.
2. Тестото се дели на 2 дела. Од првиот дел се сучи кора се премачкува со маргарин и се става филот од сирењето во средината. Се сечат краевите и се преклопуваат накосо. Исто се прави и со другото тесто. Се сучи кора се засекува отстрана и се става филот. Прво се премачкува со кечап и мајонез, се ренда саламата и поросува со оригано. Се остават да стасаат. Се премачкува со јајце и се печат на 200С-30мин.