Испечати

Киш со праз

Киш со праз

Состојки

  • користена шолја од 220мл и мерка за чаша амбалажата од киселата павлака
  • 3 шолји брашно (кај мене беа 2 пченкарно и 1 `ржано)
  • 300 гр кисела павлака
  • 1 чаша вода
  • 1 чаша масло
  • 1 рамно лажиче сол
  • 1 пакетче прашок за печење
  • Фил
  • 3-4 парчиња праз
  • 500 гр изварка/урда
  • 4 јајца
  • сол, зачини по желба и за одозгора тенки гругови домат

Подготовка

Од наведените состојки се меси компактно тесто.
Тестото се остава да одмори 10на минути и потоа се плеска врз помал намастен плех од шпоретот.

Празот се пржи во тавче на малку масло.
Откако ќе омекни се додава урдата, се соли по потреба и се зачинува со зачини по желба.
Кога убаво ќе се измешаат состојките се трга тавчето од рингла и се додаваат јајцата.
Се убаво се меша и се распоредува врз тестото.
Одозгора се редат тенки кругови домат. Кај мене е пола, оти имам едни такви што мислат дека доматот ќе ги изеди ако го видат на парчето :)
Се печи на 200С околу 25 минути.