Кремаста салата со праз
Состојки
- сончоглед 100 гр. непечени семчиња сончоглед
- праз еден страк праз
- ситно сирење 500 гр. ситно сирење/урда
- мајонез две лажици мајонез
- сенф две лажици сенф
- павлака две лажици павлака
- куркума една лажичка куркума
- кари една лажичка кари
- зачини малку бибер, сол, зачини по вкус
- лук згмечено лукче
- масло маслиново масло по потреба
Подготовка
1. 100 гр. лупени, непечени семчиња од сончоглед, се мијат и се потопуваат во топла вода 15 минутки, да набабри зрното. Се цеди и се става во сува тава да се потпече на рингла, да се исуши и да замириса. 2. Во подлабок сад, се става 500 гр. иситнето сирење/урда, две лажици сенф, две лажици павлака, две лажици мајонез, мала лажичка куркума, лажичка кари, малку мелен бибер, згмечено лукче, сол и зачини според вкус. Во смесата се додава потпечениот сончоглед, се меша убаво и се додава маслиново масло до посакуваната густина на салатата/намазот, па се ужива во вкусот.