Ѓул баклава
Состојки
- 500гр тенки кори за баклава
- за премачкување
- 150мл масло
- 100мл кисела вода
- шербет
- 500гр шеќер
- 400мл вода
- сок од половина лимон
- сок од половина лимон
- 1 пудинг од ванила
- 300мл млеко или вода
- 2лажици шеќер
- 150гр мелен орев
- 150гр мелени бисквити -плазма
- 1лажиче цимет
Подготовка
Совршенство од баклава, само толку ќе кажам.
На вас останува да ја направите. Верувајте нема да зажалите
1. Во еден сад ги ставаме водата и шеќерот.
2. Од кога ќе зоврие, оставме да вари 5 минути. Тргаме од оган и додаваме сок од лимон. Оставаме шербетот потполно да се олади.
3. Во друг сад ги ставаме водата и маслото, да зовријаат само 5 секунди. Тргаме на страна.
4. Во друг сад ставаме 300 мл вода, додаваме шеќер, прашок за пудинг и вариме на тивок оган до згуснување. Тргаме од оган.
5. Одма додавме мелен орев и мелени бисвкити, цимет. Соединуваме.
6. Ги броиме корите и ги делиме на 3 дела.
7. Од првиот дел земаме кора, со четка мачкаме од течноста, па втора кора, па премачкуваме, па трета кора, па премачкуваме, па четврт кора, петта итн. Па ставаме од подготвениот фил. Постапката е иста со сите кори.
8. Добиените ролати ги ставаме во замрзнувач на 30 минути.
9. Потоа со остар нож ги сечеме на парчиња, отприлика дебели по 3 см.
10. Ги редиме во тава за печење, со пресечената страна на горе.
Печеме на 170 с, околу 45 минути.
Топлата баклава ја прелеваме со ладниот шербет.