Испечати

Алевропита-Грчка кујна

Алевропита-Грчка кујна

Состојки

  • 220гр брашно
  • 1 лажиче сол
  • 1 јајце
  • 200мл млако млеко или вода
  • 1 лажиче ракија
  • 150-200гр фета сирење
  • 2 лажици путер
  • 2лажици маслиново масло
  • 1/4 лажиче пециво
  • оригано

Подготовка

Загрејте ја рерната на максимална температура од 250 C.

1. Питата се печe во голема округла тава. Се става путер и малиново масло и така подготвена тавата се става во релна на 2,3 минути да се загрее , пред да се излие смесата.

2. Во сад ставете ги сувите состојки, брашното, прашокот за пециво и солта. Добро измешајте и истурете ги влажните состојки. Измешајте ја добро смесата.

3. Извадете го загреаниот плех од рерната, прелијте го со остатокот од маслиновото масло, ставете ја смесата, раширете ја во тавата. Kористете шпатула доколку е потребно.
4. Oдозгора, истурете стопен путер и надробете фета сирење.
5. Ставете го во рерна и печете околу околу 20 минути.
Испечена по желба наросете ја со оригано