Крекери
Состојки
- 60 гр ленено семе
- 60 гр сусам
- 30 гр сончоглед
- 50 гр овесни снегулки
- 1 лажиче сол
- 1 лажиче буковец
- ½ лажиче лук во прав
- 1 лажиче пециво
- 50 гр јачменово
- 100 гр ржано брашно
- 1 лажица маслиново масло
- 200 мл млака вода
Подготовка
1. Во длабок сад ги ставаме семињата, овесните снегулки, ‘ржаното брашно, јачменовото брашно, сол, буковец, лукот во прав и пецивото. Промешуваме.
2. Ги додаваме маслиновото масло и водата. Мешаме со лажица.
3. Смесата ја ставаме во тава обложена со хартија за печење. Врз смесата ставаме уште една хартија за печење за полесно и подеднакво да ја расукаме смесата. Ја вадиме хартијата за печење што ја ставивме одозгора. Со нож сечеме во големина по желба.
4. Печеме на 180 степени 25-30тина минути, во зависност од јачината на рерната, ќе ги проверите да не изгорат.