Фурнаринки со пченкарно брашно
Состојки
- 500гр. брашно
- 100гр. пченкарно брашно
- 150мл. масло
- 250мл. млеко
- 2 јајца
- 1лажица сол
- 1лажичка шеќер
- 1 сув квасец
- 1/2 прашак за пециво
- за посипување црвен пипер, сусам, ким, рендан кашкавал...
Подготовка
1. Во еден подлабок сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути.
2. Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го. Со помош на нож, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го). Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и посипете со сусам, сол и црвен пипер.
2. Печете во загреана рерна, на 220 степени. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги.