Вариво со грашок и телешко месо
Состојки
- 700гр телешка удина
- 500гр исчистен грашок, зрна
- 1 кромид
- 1 морков
- 1 компир
- 1 црвен домат
- 1лажица хариса паста
- Сол, бибер, зачин, масло, магдонос, црвен пипер
- вода по потреба
Подготовка
1. На загреаното масло го пржиме ситно сецканиот кромид и морков. Телешкото месо го сечеме на поголеми парчиња и него го ставаме во тенџерето. Промешуваме, додаваме сол, бибер, зачин, излупен и исецкан домат и хариса паста. Промешуваме, поклопуваме и оставаме да крчка на многу тивко, околу 1 час, односно додека ни си остане на мрсното, а течноста не испари.
2. Сега на кратко тргаме од оган и додаваме течност, отприлика околу 700 мл. Вариме на тивко околу 20- 30 минути. Сега додаваме грашок, сецкан компир и магдонос. Промешуваме и готвиме на тивко околу 30 минути.
Сервираме превкусен ручек