Испечати

Вариво со грашок и телешко месо

Вариво со грашок и телешко месо

Состојки

  • 700гр телешка удина
  • 500гр исчистен грашок, зрна
  • 1 кромид
  • 1 морков
  • 1 компир
  • 1 црвен домат
  • 1лажица хариса паста
  • Сол, бибер, зачин, масло, магдонос, црвен пипер
  • вода по потреба

Подготовка

1. На загреаното масло го пржиме ситно сецканиот кромид и морков. Телешкото месо го сечеме на поголеми парчиња и него го ставаме во тенџерето. Промешуваме, додаваме сол, бибер, зачин, излупен и исецкан домат и хариса паста. Промешуваме, поклопуваме и оставаме да крчка на многу тивко, околу 1 час, односно додека ни си остане на мрсното, а течноста не испари.

2. Сега на кратко тргаме од оган и додаваме течност, отприлика околу 700 мл. Вариме на тивко околу 20- 30 минути. Сега додаваме грашок, сецкан компир и магдонос. Промешуваме и готвиме на тивко околу 30 минути.

Сервираме превкусен ручек