Испечати

Брза лисната пита со тиквичка и сланина

Брза лисната пита со тиквичка и сланина

Состојки

  • 230гр. округло лиснато тесто
  • Полнење
  • 1 тиквичка
  • 200гр. чадена сланина
  • 2 полни раце рендан кашкавал
  • 1 филџан(од 80мл.) млеко
  • 1 јајце
  • по потреба сол и црн бибер

Подготовка

1. Сланината исечена на мали коцки пропржете ја без додавање на масло. Извадете ја сланината и во мрснотијата што ја има пуштено сланината пропржете ја кратко тиквичката исечена на тенки листови.

2. Во сад изматете го јајцето со млекото. Додајте ја сланината, кашкавалот, сол и бибер.
Измешајте.

3. Во округол калап обложен со хартија ставете го лиснатото тесто. Избоцкајте ја целата површина со вилушка. Наредете ја тиквичката. Одозгора истурете ја смесата со сланина, јајца, млеко и кашкавал.
Оформете витки со краевите од тестото и ставете да се пече.

4. Печете на 180 степени, околу 30-35 минути, додека фати убава боја и краевите станат крцкави.