Испечати

Лутеница со цепени пиперки

Лутеница со цепени пиперки

Состојки

  • 7 кгр црвена пиперка капија
  • 5 кгр црвени домати
  • 1 кгр лути пиперки
  • 1 чаша шеќер
  • 3/4 чаша оцет
  • 1 и 1/2 чаши масло
  • Сол, бибер, магдонос по вкус.

Подготовка

1. Најпрво црвените домати се лупат и се сечат на парчиња. Се става тенџерето на оган и се прави сос. По потреба поминете ги доматите со стапчест миксер за да добиете мазна смеса.

2. Пиперките се печат, се лупат, и се цепкаат на долги парчиња. Нека отстојат во цедалка 2-3 часа за да се исцедат.
3. Во згуснатиот сос од домати се додаваат цепените пиперки и се меша на оган 30 минути. Потоа се додаваат оцетот, шеќерот, маслото, солта и се крчка уште околу 1 час. Пред крај се додаваат зрна бибер и сецкан магдонос.
Врелата лутеница се збира во жешки тегли.

Напомена – чашата е од 250 мл.