Чоколадно срце
Состојки
- За подлога
- 200 гр. мелени бисквити
- 50 мл. млеко
- 50 гр. растопен путер
- малку екстракт од ванила
- За фил
- 250 гр. чоколадо за готвење со висок процент на какао
- 400 гр. крем сирење
- 120 гр. шеќер во прав
- 150 мл. слатка павлака
- малку екстракт од ванила
- За ганаш
- 200 гр. чоколадо за готвење
- 2 дл. слатка павлака
Подготовка
Мошне вкусно, брза и лесна подготовка....
1.За подлогата се соединуваат наведените состојки и се ставаат на дното од срце калап.Се става во фрижидер додека се подготвува филот.
2.Се топи чоколадото над пареа и се остава да подизлади. Се мати крем сирењето со шеќерот во прав и ванилата. Се додава чоколато и убаво се миксира. Со лопатка се вмешува изматената слатка павлака.
3.Се нанесува над подлогата и повторно се става во фрижидер.
4.За ганашот се загрева слатката павлака и се излева врз искршеното чоколадо.Се изедначува убаво.
Се излева над филот.
5.Се враќа повторно во фрижидер, најдобро цела ноќ.
Од оваа доза ми излезе срцето и пет чашки како на фотографијата.
Уживајте!