Пијани ракчиња
Состојки
- 500 гр ракчиња
- 1главица лук
- 1/2 китка магдонос
- 100 мл пиво
- 100 мл маслиново
- 1 лимон сокот
Подготовка
За љубителите на морската храна. Вкусна и брза подготовка на ракчиња. Ракчињата се мијат убаво и се ставаат во топла посолена вода да зовријат. Вријат 15 минути. После 15 минути вриење, со лажица со дупки се вадат од тенџерето и се ставаат во длабока чинија.
2. Настрана во друг сад се сецка ситно магдоносот. Лукот истолчете го а потоа замешајте го магдоносот. Додајте го сокот од лимонот, пивото и маслиновото масло. Промешајте убаво. Додајте ги ракчињата во сосот и служете ги.
Моите деца не го сакаат многу лукот, па јас еден дел ги потопив во сосот, а еден дел ги оставив така.
Нека ви е слатко.