Кикирики срциња
Состојки
- Состојки
- 200 гр путер од кикирики
- 200 гр несолен путер
- 200 гр мелени бисквити со путер
- 200 гр темна чоколада со 75 % какао
- 50 гр мелени несолени кикирики
- Состојки за прелив
- 50 гр бела чоколада
- 2 лажици путер
- За поросување потребно е малку цимет
Подготовка
Едноставен десерт, кој се подготвува за кратко време.
1. Путерот заедно со чоколадата се топат на пареа. Се трга на страна и после 2-3 минути се додава и путерот од кикирики. Се меша за да се спои се заедно.
2. Бисквитите и кикириките ги мелеме. Стопените путери и чоколадата се полеваат врз мелените бисквити и кикирики. Се меша заедно.
3.Смесата ја истураме врз хартија за печење и врз неа ставаме друг лист хартија.
4. Со сукало ја изедначуваме смесата со дебелина од 1 сантиметар. Вадиме со модла срциња и ги ставаме на страна . Смесата што ми остана од краевите ја ставив во хартиени корпи.
5. Се ставаат колачињата околу половина час во фрижидер.
6. Белата чоколада со путерот се топат на пареа и со овој прелив ги прелеваме срцињата. Одозгора ги поросив со малку цимет.