Испечати

Потпечени домашни кори со додатоци

Потпечени домашни кори со додатоци

Состојки

  • 250-300 гр домашни кори
  • 250 гр сирење
  • 250 гр салама
  • 200 гр тврд кашкавал
  • 1 најмала конзерва грашок
  • 4-5 јајца
  • околу 350 мл јогурт
  • сол, оригано, пимент

Подготовка

1. Сварете ги корите и исцедете ги од водата. Префрлете ги во намастена тава 25х35.

2. Сирењето издробете го, а саламата и кашкавалот исечкајте ги. Додадете ги во тавата заедно со исцедениот грашок. Измешајте убаво.

3. Јајцата изматете гие ги со вилушка и додадете го јогуртот. Додадете ги зачините и посолете. Прелијте ги корите и погрижете се преливот насекаде да навлезе. Варијацијата на состојките е за преливот да навлезе насекаде, иако не е страшно, но поубаво се спои и повкусни се.

Печете на 200С додека не фати убава кора одозгора.
Кога ќе ги послужите не заборавајте и по една чаша јогурт.