Проја со ‘ржано и брашно од хељда
Состојки
- 3 јајца
- 1 страк праз
- 150 гр урда
- 1 шолја пченкарно брашно
- ½ шолја ржано брашно
- ½ шолја брашно од хељда
- 1 пециво
- 1 лажиче сол
- 3 лажици сончоглед
- 1 кисело млеко
- 50 мл маслиново масло
- 1 шолја кисела вода
Подготовка
1. Празот ситно го сецкаме.
2. Во длабок сад ги ставаме јајцата, со вилушка ги матиме. Ги додаваме киселото млеко, урдата и празот. Промешуваме.
3. Во смесата ги додаваме солта, пецивото, пченкарното, ‘ржаното и брашното од хељда. Мешаме со лажица. Ги додаваме маслото, киселата вода и сончогледот. Мешаме со лажица додека да се соедини смесата. Смесата ја ставаме во правоаголно длабоко плехче обложено со хартија за печење. Ставаме сусам врз пројата.
4. Печеме во загреана рерна на 180 степени околу 40 минути.