Пилешко со компири и печурки
Состојки
- 2 пилешки стека
- 4-5 компири
- 150-200 гр. свежи шампињони
- 150 гр. кашкавал
- 150 гр. кисела павлака
- 1 јајце
- малку сенф
- по вкус и потреба масло, сол, мешан сув зеленчук, мелен црн бибер
- малку вода околу 100 мл.
Подготовка
Уште еден предлог за вкусен ручек со пилешко од мене.... )))
1. Стековите се расекуваат, отвораат, се премачкуваат со масло, сенф, посолуваат, наросуваат мешан сув зеленчук, побиберуваат. Убаво се тријат и се оставаат во фрижидер најмалку 2 часа или преку ноќ.
2. Се мрси садот во кој ќе се подготвува јадењето, се редат компирите како за мусака. Се посолуваат, па се редат стековите, над нив сецканите шампињони. Се попрскуваат со малку масло, сол, мешан сув зеленчук, црн пипер. Се налева малку вода, околу 100 мл., се покрива и се става во загреана рерна на 200 степени околу 45 мин..
3. Потоа се вади тавата и јадењето се полева со изматена смеса од јајцето и киселата павлака во која може по вкус да се додаде црн бибер и мешан сув зеленчук и сето тоа се посипува со рендан кашкавал.
Се враќа во рерна уште 15-на минути додека порумени и растопи кашкавалот.
На здравје!