Похован карфиол и брокула
Состојки
- 1 помал карфиол и брокула
- 3 јајца
- 100 мл пиво
- 4 лажици брашно
- сол, италијански зачини, пимент
Подготовка
1. Се дели карфиолот на цветови, се мие и се обарува во солена вода на умерена температура 10на мин. Се внимава да не се превари и да се распаѓа. Потоа се цеди од водата.
2. За тоа време се спрема смесата за поховање. Јајцата се разматуваат со вилушка, се додава пивото и постепено брашното и на крај зачините и солта. Брашното додавајте го постепено, смесата треба да е густа најмногу колку за палачинки, бидејќи ако е погуста нема да може да навлегува и во внатрешноста на цветовите, ќе остани само надвор.
Секое парче карфиол макајте го убаво во смесата од сите страни (гледајте малку и низ отворите да нзвлезе) и потоа ставајте да се пржи во длабоко масло.
Испржениот карфиол ставете го во чинија обложена со хартиена подлога за да се впие мрснотијата која ја има одозгора и служете го топол како предјадење или додаток на главно јадење.