Мерак торта
Состојки
- 3 јајца
- 6 лажици шеќер
- 4 лажици мед
- 1 лажица свинска маст
- 1 кафена лажица сода
- 350 гр брашно или по потреба
- За фил
- 1 коцка маргарин
- 200 гр шеќер во прав
- 4 лажици шеќер
- 150 мл млеко
- 200 гр ореви
- 1 пудинг од ванила
- 300 мл млеко за пудинг
- 100 мл врело млеко за потопување на корите
Подготовка
Прекрасна, уникатна, превкусна торта. Одзема малку повеќе време и бара трпение, но вреди да ја направите!
Подготовка
1. Во длабок сад изматете ги јајцата со шеќерот, па додадете ги медот, свинската маст и содата. Матете со миксер уште неколку минути, а потоа додадете го постепено брашното и замесете тесто.
2. Тестото поделете го на 6 топчиња. Секое топче расукајте го со помош на оклагија, во форма на круг и секоја кора печете ја во тава околку 7-8 мин на 180 степени.
3. Во еден сад изматете го маргаринот со шеќерот во прав
4. Во сад на оган ставете го шеќерот да се растопи и зарумени, па додадете го млекото и промешајте. Овде додадете ги мелените ореви.
5. Во друг сад на оган ставете го млекото да зоврие, па додадете го пудингот и енергично мешајте додека да згусти.
6. Сите три фила ставете ги во еден длабок сад и соединете ги. Промешајте убаво.
7. Секоја кора потопувајте ја со врело млеко и филувајте ја тортата. Кора-фил-кора... итн. Одозгора премачкајте со преостанатиот фил и додадете мелени и сецкани ореви.
Декорирајте по желба
На здравје