Испечати

Фокача со шери домати, сирење и рузмарин (Италијанска кујна)

Фокача со шери домати, сирење и рузмарин (Италијанска кујна)

Состојки

  • Тесто
  • 250 гр. брашно
  • 1/2 квасец
  • 150 мл. вода
  • 1/3 мала лажица шеќер
  • 1/2 мала лажица сол
  • 2 големи лажици маслиново масло
  • Фил
  • 150 гр. сирење
  • 10 шери домати
  • 20 мл. маслиново масло
  • 2 гранчиња пресен рузмарин
  • Дополнително
  • 3-4 големи лажици пченкарен гриз
  • 1 мала главица сол

Подготовка

1. Квасецот заедно со шеќерот и малку загреаната вода се ставаат во средината на брашното и се остава да се активира квасецот.
2. Во брашното се додава солта и маслиновото масло и се замесува тесто.
3. Тестото се остава да се дуплира на топло за 50-60 минути.
4. Тавичката за печење се намастува и се става гризот и врз него се распределува тестото.
5. Со прсти се прават мали дупчиња за да можи маслиновото масло да влези подлабоко во тестото.
6. Сирењето, доматите и рузмаринот се подредуваат и малку се притискаат за да навлезат во тестото.
7. Врз тестото се посипува маслиновото масо и се посолува.
8. Фокачата се печи 30-40 минути на 200 степени.