Испечати

Домашни еклери

Домашни еклери

Состојки

  • За тесто
  • 120 мл масло
  • 220 мл вода
  • 150-170 г брашно
  • 4 јајца
  • За фил
  • 3 кесички пудинг
  • 1-2 шлаг крем
  • 100-150г Шеќер
  • 700мл Млеко

Подготовка

1. Најпрво сварете ги 3те пудинзи во 700 мл млеко и шеќер околу 100-150 гр. Откако ке се излади додадете 1-2 изматен шлаг крем.

2. За тестото зовријте ги водата и маслото па додадете го брашното и постојано мешајте со дрвена лажица. Оставете го тестото целосно да се излади па постепено матете со миксер и додадете едно по едно јајце. Треба да добиете густа смеса. Смесата префрлете ја во шприц или кеса за замрзнување.

3. Печете ги во загреана рерна на 180-200 С околу 20-25 минути без отварање на рерната. Кога ке се подизладат наполнете ги со филот и по желба ставете им чоколадо од горе.