Испечати

Чоко- карамел коцки

Чоко- карамел коцки

Состојки

  • Основа
  • 110 гр урми
  • 150 мл овесни снегулки
  • 70 гр несолени потпечени кикиритки
  • 4 лажици какао
  • Карамел
  • 70 гр путер од кикиритки
  • 40 гр кокосов крем
  • 30 гр мед
  • Чоколаден фил
  • 70 гр темно чоколадо со 70 % какао
  • 2 лажици кокосово масло

Подготовка

Превкусен, здрав десерт. Вистинско уживање за непце

1. Основа- Урмите ги ставаме во жешка вода да стојан 20 тина минути. Во блендер ги ставаме овесните снегулки, ги блендираме. Ги додаваме кикириките, какаото и исцедените урми. Блендираме. Во смесата додаваме помалку од водата во која стоеја урмите и блендираме. Ќе ја проверите смесата, не треба да биде сува, да може да се обликува ( јас ставив околу 5-6 лажици вода ). Смесата ја ставаме во кружен силиконски калап со дијаметар 20 цм, може и во правоаголен .

2. Карамел- во длабок сад ги ставаме путерот од кикиритки, кокосовиот крем и медот. Мешаме со метална жица да се соединат состојките. Карамелот го ставаме врз основата. Оставаме во фрижидер.

3. Чоколаден фил- Во длабок сад над пареа го топиме чоколадото заедно со кокосовото масло. Чоколадниот фил го ставаме врз карамелот. Оставаме во фрижидер да се зацврсти.