Испечати

Кекс со гриз и лешници

Кекс со гриз и лешници

Состојки

  • За кекс
  • 4 јајца
  • 2 ванили
  • 1 чаша шеќер
  • 1 чаша масло
  • 1 чаша млеко
  • 1 чаша просеано бело брашно
  • 1 чаша гриз
  • 1 чаша мелени потпечени лешници
  • 1 пециво
  • За шербет
  • 500 гр. шеќер
  • 600 мл. вода
  • 1 ванила
  • малку лимонов сок
  • За одозгора
  • 2 шлаг пени
  • 250 мл. ладно млеко
  • *Чашата е од 200 гр.

Подготовка

Класика... Вкусно, ароматично....

1. Јајцата се матат со шеќерот и ванилата, додека го зголемат волуменот неколку пати и се добие убава кремаста маса. Се додаваат другите состојки, на крај брашното помешано со гризот, лешниците и пецивото.

2. Се излева во калап со пречник од 30 см, претходно намрсен со масло и наросен со мелени лешници.
Се пече во загреана рерна на 180 додека порумени, т.е. до сува чепкалка.

3. За тоа време се подготвува и шербетот. Се вари шеќерот со водата, ванилата, штом зоврие малку лимонов сок и се вари уште 5 мин. на умерен оган. Се полева со жежок шербет жежок кекс.Се остава убаво да излади.

4. Се матат шлаг пените со млекото и се нанесува врз кексот. Се поросува со лешници. Се сече и послужува.

Уживајте!