Крем супа од тиква и праз(посно)
Состојки
- 1 страк (околу 100гр) праз
- 300гр тиква (исчистена)
- 2 голема лажица маслиново масло
- по потреба вода (или бујон)
- по вкус сол, црн бибер
Подготовка
За љубителите на крем супи еве еден предлог за здрава и вкусна комбинација.
1. Прво се чисти тиквата, па ја сецкаме на мали парчиња. Потоа го миеме и сецкаме празот.
2. На средна температура го загреваме маслиновото масло, го додаваме празот, мешаме и динстаме неколку минути. Ги додаваме и парчињата тиква, додаваме вода или бујон(по желба) колку да биде прекриен зеленчукот. Нека зоврие, па вариме околу 40-на минути (проверете дали е сварена тиквата). По потреба налејте вода, така да цело време нека биде прекриен зеленчукот.
3. Нека олади неколку минути супата, па зеленчукот и дел од течноста префрлете ги во блендер, посолете, ставете црн бибер- изблендирајте, остатокот од течноста додајте го ако има потреба.
Послужете топло, по желба додадете павлака - ако не ви е битно дали е посна варијанта.
Забелешка - понекогаш во оваа комбинација додавам и компир, ама во тој случај ја зголемувам и течноста поради густината од компирот.