Крем супа од тиква и праз(посно)
![Крем супа од тиква и праз(посно)](https://moirecepti.mk/content/uploads/2021/01/-%d1%81%d1%83%d0%bf%d0%b0-%d0%be%d0%b4-%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b2%d0%b0-%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be-eaa1a1-300x300.jpg)
Состојки
- 1 страк (околу 100гр) праз
- 300гр тиква (исчистена)
- 2 голема лажица маслиново масло
- по потреба вода (или бујон)
- по вкус сол, црн бибер
Подготовка
За љубителите на крем супи еве еден предлог за здрава и вкусна комбинација.
1. Прво се чисти тиквата, па ја сецкаме на мали парчиња. Потоа го миеме и сецкаме празот.
2. На средна температура го загреваме маслиновото масло, го додаваме празот, мешаме и динстаме неколку минути. Ги додаваме и парчињата тиква, додаваме вода или бујон(по желба) колку да биде прекриен зеленчукот. Нека зоврие, па вариме околу 40-на минути (проверете дали е сварена тиквата). По потреба налејте вода, така да цело време нека биде прекриен зеленчукот.
3. Нека олади неколку минути супата, па зеленчукот и дел од течноста префрлете ги во блендер, посолете, ставете црн бибер- изблендирајте, остатокот од течноста додајте го ако има потреба.
Послужете топло, по желба додадете павлака - ако не ви е битно дали е посна варијанта.
Забелешка - понекогаш во оваа комбинација додавам и компир, ама во тој случај ја зголемувам и течноста поради густината од компирот.