Корнет- кифли
Состојки
- 1 кг брашно
- 3 јајца(едно за премачкување)
- 250 мл масло
- 2 ллажичиња шеќер
- 1 лажица сол
- 1 квасец
- 500 мл млеко
- 150 гр маргарин
Подготовка
1. Во длабок сад се става квасецот со млака вода, малку шеќер и брашно и се остава да се активира. Кога ќе стаса се додава млакото млеко и се замесува со останатите состојки каде се ставаат 2 јајца. Се остава тестото да се одмори на топло 30 мин .
2. Се прават корнети од поцврста хартија(види слика) и се обложува со алуминиумска фолија.
3. Откако ќе нарасне тестото се премесува, се сука кора од половина сантиметар и се сечат ленти со ширина од 1см.Лентите се вртат околу корнетот. Се премачкуваат со јајце па со растопен маргарин и се оставаат да нараснат.
4. Се печат на 180 С-25мин. Се полнат по желба- со руска салата, француска, мешана, изварок салата...