Салата со праз, компир и цвекло
Состојки
- 1 главица цвекло
- сол, маслиново, балсамико оцет
- 2 помали компири
- 10 цм парче праз
- 2-3 лажици кисела павлка за спојување
- 1 лажица мајонез
- 2 лажици тостиран сусам
- 1/4 лажиче црн бибер
- буковец
Подготовка
Салатава е многу вкусна и декоративна
1. Прво го вариме компирот кој е исецкан на мали коцки. Го процедуваме и оставаме да се излади. Го сецкаме на ситно празот, го посолуваме и промешуваме. Сусамот го тостираме на тивок оган.
2. Сега земаме обрач. Го поставуваме на тајнир. Главицата цвекло ја рендаме на крупната страна на рендето. Додаваме сол, некоја капка балсамико оцет и некоја капка маслиново масло. Вака подготвено го ставаме во калапот.
3. Во еден сад сега ги соединуваме компирот, празот, сусамот, мајонез, кисела павлака и бибер.
Убаво промешуваме и смесата ја нанесуваме врз цвеклото. Израмнуваме, наросуваме буковец и салатата ја оставаме во фрижидер да се спојат вкусовите.
Јас ја сервирав со свежи, пржени сплинки.
Одлично се вклопија...
Заливме со црвено вино