Испечати

Салата со праз, компир и цвекло

Салата со праз, компир и цвекло

Состојки

  • 1 главица цвекло
  • сол, маслиново, балсамико оцет
  • 2 помали компири
  • 10 цм парче праз
  • 2-3 лажици кисела павлка за спојување
  • 1 лажица мајонез
  • 2 лажици тостиран сусам
  • 1/4 лажиче црн бибер
  • буковец

Подготовка

Салатава е многу вкусна и декоративна

1. Прво го вариме компирот кој е исецкан на мали коцки. Го процедуваме и оставаме да се излади. Го сецкаме на ситно празот, го посолуваме и промешуваме. Сусамот го тостираме на тивок оган.

2. Сега земаме обрач. Го поставуваме на тајнир. Главицата цвекло ја рендаме на крупната страна на рендето. Додаваме сол, некоја капка балсамико оцет и некоја капка маслиново масло. Вака подготвено го ставаме во калапот.

3. Во еден сад сега ги соединуваме компирот, празот, сусамот, мајонез, кисела павлака и бибер.
Убаво промешуваме и смесата ја нанесуваме врз цвеклото. Израмнуваме, наросуваме буковец и салатата ја оставаме во фрижидер да се спојат вкусовите.

Јас ја сервирав со свежи, пржени сплинки.
Одлично се вклопија...
Заливме со црвено вино