Испечати

Колбаси во кари сос(currywurst)

Колбаси во кари сос(currywurst)

Состојки

  • 200 гр виенски колбаси
  • за сос
  • 1 мала главица кромид
  • 2 лажици маслиново масло
  • 4 лажици густо доматно пире
  • 10 лажици кечап
  • 150 мл вода
  • 3 лажички кари зачин
  • 1 лажица балсамико
  • 1 лажица соја сос
  • 1 лажица мед
  • 1/2 лажиче сол

Подготовка

1. Колбасите ги засекуваме на неколку места. Ги ставаме во тавче на оган да се пржат. Откако ќе се испржат ги вадиме на страна и ги сечеме на парченца.

2. Кромидот ситно го сецкаме. Во тавче на оган го ставаме маслото да се загрее, го додаваме кромидот. Пржиме. Го додаваме доматното пире и 100 мл од водата, промешуваме.

3. Смесата ја ставаме во висока чаша и со рачен блендер блендираме. Смесата ја враќаме во тавчето на оган, ги додаваме кечапот, 50 мл вода, кари зачинот и солта. Промешуваме и оставаме на оган 5 минути. При крајот го додаваме медот, соја сосот и балсамикото. Промешуваме

4. Во чинија ставаме парчињата колбаси, врз нив ставаме од кари сосот. Послужуваме со мали лепчиња.