Испечати

Мариниран наут

Мариниран наут

Состојки

  • 200 гр. сув наут или помалата конзерва веке варен
  • 3 црвени пиперки
  • Маринада
  • 5 лажици масло
  • 4 лажици оцет
  • 1 лажица мед или шеќер
  • 2 листа ловор
  • 2-3 чешниња лук
  • 2-3 зрна пимент (ако нема и немора)
  • 1/2 лажичка сол
  • 1/2 лажичка копар

Подготовка

Неверојатен е... пре-преодличен
- Накиснете го одвечер наутот за да наредниот ден го варите до негово омекнување, околу 45 мин, исцедете го, но водата не ја фрлајте.
Маринада
- Пиперките исчистете ги од семето и насецкате на коцки.
- Во сад ставете го медот, солта, маслото и оцетот. Додадете го ловоровиот лист, лукот, пиментот (доколку го имате, не е страшно ако го нема), копарот, нека проврие и да се сите состојки соединат. Додадете ги сецканите пиперки и 4-5 лажици од водата во која се вареше наутот, пак нека проврие и со оваа маринада залијте го наутот. Соберете во тегла и ставете во фрижидер да се лади.
Служете го како додаток кон салата или едноставно како салата кога ќе имате печено месо, но обавезно со маринадата во тањирот...одлична е за топење...уф, ма одлична.
Совет
- Може да користите и закиселени пиперки од зимница ако ви останало. Јас користев свежа и ги ставив во маринадата во моментот кога долеав водата од наутот, да омекне малку. Можете и малку да ја потпечете пиперката до омекнување само и потоа сецкајте.
- Не варам наут, го користам оној веќе сварениот и ставам од водата во која е конзервиран.
- Во маринадата ставам повеке 2-3 лажици вода бидејки маринадата ми е многу вкусна, а за солта пробајте..можете и да си додадете.
На здравје да ви е.