Испечати

Бостон торта

Бостон торта

Состојки

  • за тесто
  • 2 јајца
  • 150 гр шеќер
  • 1 ванила
  • 150 мл млеко
  • 150 мл масло
  • 150 гр брашно
  • 1 пециво
  • за пудинг крем
  • 400 мл млеко
  • 100 гр шеќер
  • 1 кесичка пудинг од ванила
  • 2 лажици путер
  • за чоколаден крем
  • 200 мл слатка павлака
  • 100 гр чоколадо за готвење

Подготовка

1. Прво се топи чоколадото со слатката павлака за да се излади час два во фрижидер.

2. Се матат јајцата со шеќерот и ванилата, се додава млекото, маслото и на крај брашното и пецивото. Во тркалезен калап (бр 22)со механизам обложен со мрсна хартија на дното се става смесата и се пече на 180 степени.

3. Пудингот се вари според упатството на кесичката и се додава маргаринот.

4. Над испеченото тесто со помош на рачката на дрвена лажица се прават дупчиња. Над тестото се додава пудинг кремата и се остава да се излади. Се мати павлаката со чоколадото додека не се згусне. Се премачкува тортата со чоколадната крема,  се наросува какао и се остава да се стегне 2 часа.