Бостон торта
Состојки
- за тесто
- 2 јајца
- 150 гр шеќер
- 1 ванила
- 150 мл млеко
- 150 мл масло
- 150 гр брашно
- 1 пециво
- за пудинг крем
- 400 мл млеко
- 100 гр шеќер
- 1 кесичка пудинг од ванила
- 2 лажици путер
- за чоколаден крем
- 200 мл слатка павлака
- 100 гр чоколадо за готвење
Подготовка
1. Прво се топи чоколадото со слатката павлака за да се излади час два во фрижидер.
2. Се матат јајцата со шеќерот и ванилата, се додава млекото, маслото и на крај брашното и пецивото. Во тркалезен калап (бр 22)со механизам обложен со мрсна хартија на дното се става смесата и се пече на 180 степени.
3. Пудингот се вари според упатството на кесичката и се додава маргаринот.
4. Над испеченото тесто со помош на рачката на дрвена лажица се прават дупчиња. Над тестото се додава пудинг кремата и се остава да се излади. Се мати павлаката со чоколадото додека не се згусне. Се премачкува тортата со чоколадната крема, се наросува какао и се остава да се стегне 2 часа.