Испечати

Фереро чизкејк

Фереро чизкејк

Состојки

  • за подлога
  • 200 гр мелени бисквити
  • 100 гр печени и мелени лешници
  • 50 мл млеко
  • 100 гр стопен и изладен путер
  • за крем
  • 200 мл слатка павлака
  • 200 гр крем сирење
  • 100 гр шеќер во прав
  • 200 гр чоколадо за готвење
  • 3 лажици чоколаден крем
  • 1 кесичка желатин
  • за глазура
  • 100 гр чоколадо
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици путер
  • 2 лажици млеко
  • 500-100 гр сецкани лешници

Подготовка

1. Прво се прави подлогата. Се става мрсна хартија во тавче бр 20 со механизам. Се мешаат сите состојки и се ставаат во тавче обложено со мрсна хартија.Убаво се измазнува и се става во фрижидер.

2. Се кисне желатинот во 50 мл ладна вода. Се мати слатката павлака додека не се згусне и се додаваат киселата павлака, крем сирењето, нутелата, стопеното чоколадо и шеќерот. Желатинот се топи на тивок оган и тој се додава во кремот. Убаво се мати со миксер. Кремот се става врз подлогата од биаквити и лешници.И повторно се враќа во фрижидер.

3. Откако ќе се стегне кремот се прави глазурата .Се топат на пареа и се прелива цела торта.
Се остава да се стегне минимум 2 часа.