Фереро чизкејк
Состојки
- за подлога
- 200 гр мелени бисквити
- 100 гр печени и мелени лешници
- 50 мл млеко
- 100 гр стопен и изладен путер
- за крем
- 200 мл слатка павлака
- 200 гр крем сирење
- 100 гр шеќер во прав
- 200 гр чоколадо за готвење
- 3 лажици чоколаден крем
- 1 кесичка желатин
- за глазура
- 100 гр чоколадо
- 2 лажици масло
- 2 лажици путер
- 2 лажици млеко
- 500-100 гр сецкани лешници
Подготовка
1. Прво се прави подлогата. Се става мрсна хартија во тавче бр 20 со механизам. Се мешаат сите состојки и се ставаат во тавче обложено со мрсна хартија.Убаво се измазнува и се става во фрижидер.
2. Се кисне желатинот во 50 мл ладна вода. Се мати слатката павлака додека не се згусне и се додаваат киселата павлака, крем сирењето, нутелата, стопеното чоколадо и шеќерот. Желатинот се топи на тивок оган и тој се додава во кремот. Убаво се мати со миксер. Кремот се става врз подлогата од биаквити и лешници.И повторно се враќа во фрижидер.
3. Откако ќе се стегне кремот се прави глазурата .Се топат на пареа и се прелива цела торта.
Се остава да се стегне минимум 2 часа.