Испечати

Ципура со лук,магдонос и лимон(посно)

Ципура со лук,магдонос и лимон(посно)

Состојки

  • Состојки
  • 1 кг риба ципура(2 парчиња)
  • 1 китка магдонос
  • 1 главица лук
  • сок од 1 лимон
  • 2 лажички сол
  • 4 лажици маслинов зејтин
  • Состојки за прилог
  • 300 гр компир
  • 300 гр морков
  • 1 лимон
  • 1 лажичка сол
  • 2 лажици маслинов зејтин
  • 500 мл бело вино

Подготовка

Уште еден начин на подготовка на риба.

1. Најпрвин рибата измиена и исчистена ја засекуваме на неколку места и ја посолуваме внатре и во засекотините.

2, Во блендер го ставаме магдоносот, лукот, сокот од лимонот и маслиновиот зејтин. Од оваа смеса тргаме на страна 4 лажици и подоцна можеме да ја употребиме како сос за готовота риба. Потребно е само да додадеме малку сол и малку сок од лимон и добиваме одличен сос.

3. Ги додаваме компирот и морковот, им додаваме сол и маслинов зејтин и ги ставаме на дното на тавата. Врз нив го редиме лимонот исечен на тркалца. Полеваме со виното.

4.Од смесата од магдонос и лук ставаме внатре во рибата и во засекотините,а ако ви остане од смесата премачкајте ја целата риба.

6.Вака приготвената риба ставете ја да се пече на 180-200 степени околу 35 минути.

На здравје.