Ципура со лук,магдонос и лимон(посно)
Состојки
- Состојки
- 1 кг риба ципура(2 парчиња)
- 1 китка магдонос
- 1 главица лук
- сок од 1 лимон
- 2 лажички сол
- 4 лажици маслинов зејтин
- Состојки за прилог
- 300 гр компир
- 300 гр морков
- 1 лимон
- 1 лажичка сол
- 2 лажици маслинов зејтин
- 500 мл бело вино
Подготовка
Уште еден начин на подготовка на риба.
1. Најпрвин рибата измиена и исчистена ја засекуваме на неколку места и ја посолуваме внатре и во засекотините.
2, Во блендер го ставаме магдоносот, лукот, сокот од лимонот и маслиновиот зејтин. Од оваа смеса тргаме на страна 4 лажици и подоцна можеме да ја употребиме како сос за готовота риба. Потребно е само да додадеме малку сол и малку сок од лимон и добиваме одличен сос.
3. Ги додаваме компирот и морковот, им додаваме сол и маслинов зејтин и ги ставаме на дното на тавата. Врз нив го редиме лимонот исечен на тркалца. Полеваме со виното.
4.Од смесата од магдонос и лук ставаме внатре во рибата и во засекотините,а ако ви остане од смесата премачкајте ја целата риба.
6.Вака приготвената риба ставете ја да се пече на 180-200 степени околу 35 минути.
На здравје.