Испечати

Посен колач со вино и ореви

Посен колач со вино и ореви

Состојки

  • 250 гр. мелени ореви
  • 250 гр. шекер
  • 250 мл. бело вино
  • 250 гр. брашно
  • 1 лажичка цимет
  • 1 лажичка сода бикарбона
  • Глазура
  • 200 гр. шекер во прав
  • 1 лажичка вода
  • 1/2 лимон сок
  • 1 лажичка масло

Подготовка

Припрема

1. Во сад ставете го брашното, шекерот, оревите, циметот и сода бикарбона- измешајте па додадедете го виното и добро измешајте да добиете хомогена смеса. Истурете во тава за печење бр.24 постелена со хартија за печење или добро подмачкана и побрашнета, печете на 170 степени во претходно загреана рерна.

2. За подготовка на глазура- ставете го во сад шекерот во прав, додадете ја водата и маслото- изработете го сето тоа да добиете свиленкаста мека смеса- ако е многу густо додадете внимателно уште вода но не претерувајте за да не ја направите многу ретка.
- Печениот колач извадете го, нека постои 10 мин, извадете од модлата, поставете на тацната и излијте врз колачот од глазурата, па внимателно разнесувајте ја по површината- таа сама ке се слива надолу бидејки колачот не е сосема оладен.

Рецептот е на моја пријателка Гага за кој сум и многу благодарна бидејки го сметам за ретро рецепт- ги врака и спомените и вкусовите на десертите кои ги спремаа нашите мајки. Рецепт кој лесно се памети, рецепт со толку малку состојки, а вкусот е оној префинетиот на старите колачи.
Срекни празници.