Посен колач со алва
Состојки
- 2 мали шолји брашно
- 1 лажица сода бикарбона
- 1 пециво
- 1 мала шолја вода
- 1 мала шолја шеќер
- 3 мала шолја масло
- 3 жичиња мармалад
- Фил
- 500 мл вода
- 2 пакувања пудинг од ванила
- 8 лажици шеќер
- 250 гр маргарин
- 300 гр алва
Подготовка
1. Сите состојки се ставаат во длабок сад и се мешаат со дрвена лажица. Се истура смесата во длабока тава/плех од рерна и се пече на 200С-35мин.
2. Пудингот се вари во водата и внатре се додава шеќерот. Се лади пудингот и потоа се додава мекиот маргарин и се мати со миксер. Кога ке се добие хомогена смеса се додава алвата и таа во смесата. Се става филот врз печеното тесто и одозгора може да се стави мелени ореви или посно чоколадо... Јас на секоја коцка им ставив по едно чоколадно ливче кои се правени во силиконски модли.