Кифли во форма на круна
Состојки
- 1 пакетче сув квасев или половина свеж
- 200 мл млеко
- 1 лажица шеќер
- 1 лажица сол
- 120 мл масло
- 1 белка
- 0,5 кг брашно
- За премачкување
- 1 жолчка
- 1-2 лажици масло
- по вкус сусам/ким/сол во кристали
Подготовка
1. Во садот за месење истурете го брашното и направете во средината вдлабнатина.
Солта истурете ја по рабовите покрај садот, а шеќерот во средината, каде ќе го ставите и топлото млеко со квасецот и ќе оставите да почне да се формира пена.
Потоа додадете ги маслото и белката и замесете глатко тесто.
Оставете го покриено на топло да нарасне.
2. Потоа поделете го тестото на 12 дела и од секој дел сукајте правоаголник, кој ќе го засечете на подолгата страна и ќе го завиткате во ролна. Ролната свиткајте ја како полжавче и ставете ја во калапот за мафини претходно намачкан со маргарин.
3. Секоја круна премачкајте ја со жолчката измешана со масло и посипете со сусам.
Печете на 200С додека не поруменат.