Испечати

Кифли во форма на круна

Кифли во форма на круна

Состојки

  • 1 пакетче сув квасев или половина свеж
  • 200 мл млеко
  • 1 лажица шеќер
  • 1 лажица сол
  • 120 мл масло
  • 1 белка
  • 0,5 кг брашно
  • За премачкување
  • 1 жолчка
  • 1-2 лажици масло
  • по вкус сусам/ким/сол во кристали

Подготовка

1. Во садот за месење истурете го брашното и направете во средината вдлабнатина.
Солта истурете ја по рабовите покрај садот, а шеќерот во средината, каде ќе го ставите и топлото млеко со квасецот и ќе оставите да почне да се формира пена.
Потоа додадете ги маслото и белката и замесете глатко тесто.
Оставете го покриено на топло да нарасне.

2. Потоа поделете го тестото на 12 дела и од секој дел сукајте правоаголник, кој ќе го засечете на подолгата страна и ќе го завиткате во ролна. Ролната свиткајте ја како полжавче и ставете ја во калапот за мафини претходно намачкан со маргарин.

3. Секоја круна премачкајте ја со жолчката измешана со масло и посипете со сусам.

Печете на 200С додека не поруменат.