Снежен Ванила Ролат
Состојки
- за кора
- 3 јајца
- 2 белки од јајца
- 5 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 2 лажици какао
- 15 лажици млака вода
- 1 пакување пециво
- 1 пакување ванилин шеќер
- за фил
- 600 мл млеко
- 1 пакување пидинг од ванила
- 2 жолчки од јајца
- 3-4 лажици густин
- 1/2 маргарин за готвење
- 200 гр шеќер во прав
- 1 бело чоколадо за готвење
- 1 пакување ванилин шеќер
- 1 пакување шлаг крем
Подготовка
1. За Кора- се мешаат јајцата со шеќерот убаво со миксер, потоа се додава брашното, какаото, пецивото и ванилиниот шеќер и се меша со лажица. На крај се додава млаката вода и се размешува. Се пече во ава од 40х40 обложена со хартија за печење.
2. За Фил- во загреано млеко се вари пудингот, претходно размешан со малку ладно млеко, жолчките од јајца, густинот и 6 лажици шеќер. Кога ќе се згусти се трга од оган и се додава 100 грама бело чоколадо за готвење и се остава да се лади. Маргаринот за готвење се меша заедно со шеќерот во прав и се додава во изладениот фил. На крај се додава 1 кесичка ванилин шеќер или може екстракт од ванила.
Филот се нанесува на кората и се мота во ролат со помош на намокрена крпа. Останатиот фил се нанесува и се размачкува врз ролатот а потоа се нанесува шлаг кремот