Испечати

Лажна пастрамајлија (посно)

Лажна пастрамајлија (посно)

Состојки

  • За тесто
  • 450 гр. брашно
  • 13 гр. свеж квасец
  • 1 лажица масло
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка пециво
  • 1 лажичка шеќер
  • по потреба топла вода
  • Останати состојки
  • 400 гр. свежи шампињони
  • 1 главица кромид
  • 2 чешниња лук
  • по потреба сол, маслиново масло

Подготовка

Сезона на пастрамајлии, а и време на Божиќни пости, па решив да си направам моја верзија на една посна лажна пастрамајлија. 

1. Од состојките за тесто заместе меко нелепливо тесто. Покријте со крпа и оставете убаво да стаса. Премесете го тестото и оставете пак да стаса. Стасаното тесто поделете го на 2 дела. Од секој дел тесто оформете топче и оставете ги да стасаат 15 минути.

2. Во меѓувреме на маслиново масло пропржете ги шампињоните исечени на покрупни парчиња. При крај на пржењето додајте го кромидот исечен на резанки. Посолете и пржете уште сосема малку.

3. Секое топче тесто оформете го во форма на пастрамајлија. Одозгора нанесете ги спржените печурки и кромид и сецкано лукче.

4. Печете на 200 степени додека поруменат. Откако ќе се испечат премачкајте ги краевите на тестото со масло и завиткајте во алуминиумска фолија да омекнат.

Послужете со лути феферончиња и расолница.