Божиќен германски штолен
Состојки
- 250 гр бело и црно суво грозје
- сок од еден портокал
- сок од еден лимон
- 25 мл рум
- Штолен
- 1 свеж квасец
- 250 мл млако млеко
- 2 лажици шеќер
- 500 гр брашно
- 150 гр растопен путер
- 100 гр шеќер
- рендана кора од 1 портокал и 1 лимон
- 1 прстофат сол
- 200 гр марципан
- 40 гр кандирана кора од портокал
- 40 гр кандирана кора од лимон
- Прелив
- 100 гр растопен путер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 200 гр шеќер во прав
Подготовка
Вреди секоја минута потрошена за да се подготви ова задоволство.Рецептов е повеќе од одличен.И само по малку личи по вкус на купечкиот штолен,многу многу е поубав!
Неколку часа пред да почнете со подготовка,полејте го сувото грозје со сокот од портокал и лимон,додадете го румот и убаво промешајте.Оставете да се маринира.
Квасецот го рониме во млако млеко и шеќер и оставаме да се активира.
Во брашното правиме вдлабнатина и го додаваме активираниот квасец,стопениот путер,шеќерот,ренданите кори од портокал и лимон,прстофат сол и тестото го мешаме со миксер со додатоците за тесто.
Оставаме да се одмори 30 минути.
На набрашнета површина кратко го премесуваме и сучиме кора врз која го додаваме исцеденото суво грозје,кандираната кора од портокал и лимон и го месиме.
Повторно тестото го оставаме да одмори 30 минути.
Сучиме кора и врз кората ставаме ролна марципан. Ја превиткуваме кората прво од едната, па од другата страна навнатре, значи само преклопуваме. Го ставаме штоленот врз плехче обложено со пек хартија.
Печеме во загреана рерна на 180 степени околу еден час.
Топлиот испечен штолен со четка убаво го премачкуваме со растопен путер, го наросуваме со ванилин шеќер и обилно го посипуваме со шеќер во прав.
Оставете го убаво да се олади,барем еден ден.
*од оваа мера јас направив два помали штолени кои ги печев до плех со димензии 12 на 25 см.
На здравје и уживајте!