Испечати

Чоколадна сочна торта

Чоколадна сочна торта

Состојки

  • Кора
  • 10 јајца
  • 10 лажици шеќер
  • 6 лажици брашно
  • 4 лажици какао
  • 200 мл масло
  • Фил
  • 750 мл млеко
  • 3 лажици шеќер
  • 3 пудинга од чоколадо
  • 100 гр чоколадо
  • 167 гр маргарин
  • 500 гр крем
  • Декорација
  • 900 гр бел фондан

Подготовка

1. Се матат 5 белтоци во цврст шам. Се додава 5 лажици шеќер и се миксира додека да се растопи. Потоа постепено се додаваат жолчките и 100 мл масло во тенок млаз. Рачно се меша 3 лажици брашно и 2 лажици какао.

2. Добиената смеса се става на хартија за печење во подмачкан калап за торта со пречник 26 и се печи во рерна на 180С -20мин.

3. Се прави уште една кора со преостанатите 5 јајца на истиот начин.

4. Оладените бисквити се сечат на половина, така да се добијат 4 бисквити.

Фил-
1. Се меша прашакот за пудинг со малку млеко и се вари со преостанатото млеко заедно со шеќерот додека се згусни. Додека е жешко се става чоколадото да се растопи.

2. Пенасто се мати маргаринот и се соединува со оладената смеса, а после се додава кремот и уште еднаш убаво се миксира.
Корите не треба да се попрскуваат зошто доволно се сочни само треба да се премачкаат со филот.
Кора 1/3фил, кора 1/3фил, кора 1/3фил, фондан. Може наместо фондан да се стави шлаг крем или слатка павлака.