Чурос
Состојки
- 1 шолја вода
- 1/4 путер
- 2 пакетчиња ванилин шеќер
- 3 лажици шеќер
- 1 лажица сол
- 1 шолја брашно
- 2 јајца
- околу 200 мл масло
- малку шеќер и цимет
- 100гр млечно чоколадо
- 100мл слатка павлака
Подготовка
Најпрво во сад се загрева водата, путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер. Откако ќе зоврие, се трга од оган и се додаваат солта и брашното. Се промешува додека не се добие густа смеса. Се додаваат двете јајца и со миксер се промешува смесата. Се префрла во готварски шприц и се пржи во врело масло. Испржените чуроси, се брбелаат во шеќер и цимет.
За чоколадниот прелив најпрво се загрева слатката павлака и се растопува чоколадото во неа.
Бон апетит.