Полнета печена Орада(Ципура) со лук, морков и кромид
Состојки
- 4 парчиња риба орада(ципура)
- 4 моркови
- 1 главица лук
- 1 главица кромид
- 1 кг компир
- 4 парчиња кисели краставички
- 1 лажица сол
- црн бибер
- 1 гранче мајчина душица
- 1 лимон
Подготовка
Се чистат рибите и се посолуваат одозгора и во внатрешниот дел. Потоа се засекуваат рибите накосо да се наредат лукчињата. Во внатрешниот дел се става морков, мајчина душичка и кромид.
Се сечат компирите на плочки како за мусака. Се редат во тава која претходно е намрсена .Убаво се посолуваат и се редат врз нив по должина сечкани кисели краставички.Врз нив се ставаат орадите и се ставаат неколку кригови лимон. Се печат на 200 С 40 мин. Превкусна риба- кралица меѓу рибите.
На здравје.