Испечати

Полнета печена Орада(Ципура) со лук, морков и кромид

Полнета печена Орада(Ципура) со лук, морков и кромид

Состојки

  • 4 парчиња риба орада(ципура)
  • 4 моркови
  • 1 главица лук
  • 1 главица кромид
  • 1 кг компир
  • 4 парчиња кисели краставички
  • 1 лажица сол
  • црн бибер
  • 1 гранче мајчина душица
  • 1 лимон

Подготовка

Се чистат рибите и се посолуваат одозгора и во внатрешниот дел. Потоа се засекуваат рибите накосо да се наредат лукчињата. Во внатрешниот дел се става морков, мајчина душичка и кромид.

Се сечат компирите на плочки како за мусака. Се редат во тава која претходно е намрсена .Убаво се посолуваат и се редат врз нив по должина сечкани кисели краставички.Врз нив се ставаат орадите и се ставаат неколку кригови лимон. Се печат на 200 С  40 мин. Превкусна риба- кралица меѓу рибите.

На здравје.