Маринирани потпечени копани со компири
Состојки
- 1 кг копани
- 1 лажиче црн бибер
- 2 лажици сув зачин
- 2 лажици сенф
- 1 сок од лимон
- 1 лажиче црвен пипер
- 50 мл масло
- 1 лажиче сол
- Додаток
- 2 кг компири
- 1 полна лажица сол
- 1 лажиче црн бибер
- 1 главица кромид
- 2 лажичиња шеќер
Подготовка
Копаните убаво се мијат и се посолуваат со сите зачини(сол, сув зачин, сенф, бибер, црвен пипер и лимон). Се меша со рацете за целата маринада да навлезе во нив и се оставаат да отстојат 1 час.
Се лупат компирите и се посолуваат .Се додава бибер, исечканиот кромид и шеќерот. Се мешаат убаво компирите за да се залепат зачините рамномерно и се ставаат во тава за печење. Над нив се редат батаците и се пече без да се покриваат околу 50мин. На 30мин се превртуваат компирите заедно со копаните.
На здравје!!!