Испечати

Маринирани потпечени копани со компири

Маринирани потпечени копани со компири

Состојки

  • 1 кг копани
  • 1 лажиче црн бибер
  • 2 лажици сув зачин
  • 2 лажици сенф
  • 1 сок од лимон
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 50 мл масло
  • 1 лажиче сол
  • Додаток
  • 2 кг компири
  • 1 полна лажица сол
  • 1 лажиче црн бибер
  • 1 главица кромид
  • 2 лажичиња шеќер

Подготовка

Копаните убаво се мијат и се посолуваат со сите зачини(сол, сув зачин, сенф, бибер, црвен пипер и лимон). Се меша со рацете за целата маринада да навлезе во нив и се оставаат да отстојат 1 час.

Се лупат компирите и се посолуваат .Се додава бибер, исечканиот кромид и шеќерот. Се мешаат убаво компирите за да се залепат зачините рамномерно и се ставаат во тава за печење. Над нив се редат батаците и се пече без да се покриваат околу 50мин. На 30мин се превртуваат компирите заедно со копаните.

На здравје!!!