Маринирани потпечени копани со компири

Состојки
- 1 кг копани
 - 1 лажиче црн бибер
 - 2 лажици сув зачин
 - 2 лажици сенф
 - 1 сок од лимон
 - 1 лажиче црвен пипер
 - 50 мл масло
 - 1 лажиче сол
 - Додаток
 - 2 кг компири
 - 1 полна лажица сол
 - 1 лажиче црн бибер
 - 1 главица кромид
 - 2 лажичиња шеќер
 
Подготовка
Копаните убаво се мијат и се посолуваат со сите зачини(сол, сув зачин, сенф, бибер, црвен пипер и лимон). Се меша со рацете за целата маринада да навлезе во нив и се оставаат да отстојат 1 час.
Се лупат компирите и се посолуваат .Се додава бибер, исечканиот кромид и шеќерот. Се мешаат убаво компирите за да се залепат зачините рамномерно и се ставаат во тава за печење. Над нив се редат батаците и се пече без да се покриваат околу 50мин. На 30мин се превртуваат компирите заедно со копаните.
На здравје!!!