Салама со кафе и темна чоколада (без печење)
Состојки
- Состојки
- 150 гр темна чоколада со 75 % какао
- 250 гр бисквити
- 100 гр путер
- 100 мл вода
- 1 лажица инстант кафе
- 1 лажица шеќер
- 50 гр шеќер во прав
Подготовка
Бисквитите ги кршиме во еден сад на покрупно.Чоколадата заедно со путерот ги топиме на пареа.100 милилитри вода со 1 лажица шеќер и 1 лажица инстант кафе се загреваат додека се стопи шеќерот.Кафето го додаваме на стопената чоколада.Откакао малку ќе олади со ова се полеваат бисквитите.Се меша се заедно и се истура врз хартија за печење.Формираме салама со помош на хартијата и саламата замотана во хартијата ја оставаме да олади сосема на собна температура,а потоа се става во фрижидер уште два часа.
Оладената салама ја валкаме од сите страни со шеќер во прав и веќе може да се сечет парчиња и да се пробува заедно со чаша добро кафе.