Испечати

Распукани колачи со лешници

Распукани колачи со лешници

Состојки

  • 2 јајца
  • 130 гр шеќер
  • 1 лимон(кора и сок)
  • 100 гр лешници
  • 1 пестофат сол
  • 100 гр путер
  • 100 гр бело чоколадо
  • 400 гр брашно
  • 1 кесичка прашок за печиво
  • боја за десерти
  • шеќер во прав за валкање

Подготовка

Убави и декоративни празнични колачиња.
Прво се матат јајцата со шеќерот,се додава сок и кора од еден лимон.
Чоколадото со путерот се топат и пооладени се додаваат кај јајцата.Се додаваат лешниците и на крај брашното со печивото.
Се меси мазно тесто кое се става во ладилник два часа.
Кога тестото е доволно ладно,со рака се формираат бомбици кои обилно се валкаат во шеќер во прав.
Се печат во загреана рерна на 180 степени околу десет минути.Оставете ги убаво да се оладат.
*Во половина од тестотот додадов црвена прехрамбена боја.