Распукани колачи со лешници
Состојки
- 2 јајца
- 130 гр шеќер
- 1 лимон(кора и сок)
- 100 гр лешници
- 1 пестофат сол
- 100 гр путер
- 100 гр бело чоколадо
- 400 гр брашно
- 1 кесичка прашок за печиво
- боја за десерти
- шеќер во прав за валкање
Подготовка
Убави и декоративни празнични колачиња.
Прво се матат јајцата со шеќерот,се додава сок и кора од еден лимон.
Чоколадото со путерот се топат и пооладени се додаваат кај јајцата.Се додаваат лешниците и на крај брашното со печивото.
Се меси мазно тесто кое се става во ладилник два часа.
Кога тестото е доволно ладно,со рака се формираат бомбици кои обилно се валкаат во шеќер во прав.
Се печат во загреана рерна на 180 степени околу десет минути.Оставете ги убаво да се оладат.
*Во половина од тестотот додадов црвена прехрамбена боја.